Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 12:14 - Ключ към вашия брак - статия от Е.Двинянинова
Автор: zdimek75 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
1



   Две основни ценности са останали на човека от Едем (райската градина) съгласно Библията : едната е съботата - денят в който да си спомним и почетем Бог, другата е бракът.    
   Всяко общество, което се стреми да ги съхрани и изпълнява - просперира материално дори и в днешния динамичен ден. Погледнете и в историята - кои народи успяха да реализират своите стремежи и достигнат свобода и величие?
   Предлагам ви една статия за семейството, тази толкова изронена и потрошена най-малка обществена градивна единица в съвремието ни. 
                                                                                                пан Здимек
image
   Има една поговорка : "Бракът е единствената игра, в която може да изгубят и двамата."  
   Но нека да разгледаме брака като единствената игра, където и двамата играчи може да удържат победа!
   На мен много ми се нрави изразът  "Не може да се каже, че мнозина са се опитали да създадат стабилен брак и в резултат са решили, че той н им е нужен. Днес мнозина искат да създадат истински брак, но почти никой не се опитва да направи това."
   Чарлз Шед в своята книга "Писма до Филип" разказва историята на две реки, които тихо и спокойно текли дотогава, докато на едно място се съединили.Когато пътищата им се срещнали реките заклокочили, забучали и се надигнали, като че се борят една с друга. Но когато в края на това теченията им се обединили, всичко се успокоило и по-нататък продължила да тече тихо и спокойно една река. И ето, сега била широка, величествена и силна река.
    Доктор Шед казва, че "красивият брак често напомня сливането на две реки. Когато  два независими потока се съединят, произлиза своеобразно стълкновение на два различни живота. Личностите в начало се противопоставят една на друга. Предпочитанията не съвпадат. Убеждения и привички встъпват в борба за власт. Понкога тази борба като вълна ви подбира така, че ви спира дъха, и започвате да мислите, че любовта ви е изчезнала безследно.Но това не е така. Става тъкмо същото, както в примера с двете реки.Това, което идва след борбата , ще бъде по-дълбоко, по-силно и по-прекрасно, отколкото живота ви  самота."
   В Библията се казва за мъжа и жената "една плът" (Битие 2:24). Двамата се сливат заедно и стават едно цяло.Един нов живот на две различни личности. Дружбата и пълнотата на любовта, които, според Божия план, трябва да израснат само в процеса на общуване на двете личности, когато те всеки ден живеят един живот на двама.
   Сърцето на всеки брак - това е система на общуване. Но нито една двойка не встъпва в брак с хубави навици на общуване. Ефикасното общуване не се пренася в брака от съпрузите; то постоянно се развива с опита при съвместния живот. Участването в живота на друг човек и чувството на пълнота в отношенията се развива само в този случай, ако мъжът и жената се учат да си взаимодействат един с друг честно и открито.
   Общуването - това е труд. Стара пословица гласи: " Говори за това, което мислиш и мисли за това, което говориш ." Това е достойна цел в процеса на общуването, но не е лесно да се постигне. Да се общува - това означава повече да се слуша, по-малко да се говори. На хорта им се нрави да изказват собствените си убеждения, мнения и чуства по различни въпроси. Те искат да ги слушат и разбират.
   Когато мъж и жена с голямо внимание се слушат един друг, става удивително : те чувстват как между тях расте взаимното разбиране.
   Трудностите в процеса на общуването започват тогава, когато единият от съпрузите се опитва сам да определя какво иска да каже другия. Привлекателно е да се мисли, че действително разбираш събеседника си, поради това ние го прекъсваме и завършваме предложението вместо него или поставяме в думите му съображения, които той изобщо не е имал предвид. Много често мъжът и жената си създават предположения, които са толкова далеч от смисъла на казаното, че събеседникът губи дар слово. Именно това е имал предвид авторът на  книгата Притчи, когато е казал : "Да отговаря нкой преди да чуе, е безумие и позор за него." (Пр. 18:13).
   Брак - това са близки отношения, построени на взаимно разбиране. Но за да се разбира действително другия човек, нужно е да се научим на общуване с него. Мъжът и жената може много да знаят един за друг, но при това съвършенно да не се познават един друг. Общуването е процеса, който позволява хората да узнават един за друг, да се научат да се доверяват един на друг и да разбират истинския смисъл на живота на другия човек.
   Какво да се направи, ако във вашия брак няма взаимно разбиране? Започнете със себе си.Вместо да лелеете надежда за промяна във вашия съпруг (вашата съпруга), с нежност го (я) приемете, както сте обещали на брачната церемония. Тези обети трябва да стават често в ежедневния ви живот. Вие не сте дали обет да преобразите, да промените или разрушите вашия партньор; дали сте клетва за любов. Най-главното обещание на брачната церемония - това е обещанието да бъдеш най-хубавият съпруг(съпруга).Готов(а) ли си да станеш истински (истинска) съпруг (а)? 
   Направете го, станете, и ще видите настояща промяна, която ще повлияе на брака ви.При това, ще забележите промяната незабавно.
   Но общуването - това е средство, а не цел. В брака трябва да владее любов. Тя не идва в брака автоматически, но расте само в този брак, където двамата работят над подобряването на взаимоотношенията.
   И така, "двама - една плът". Терминът "една плът" прекрасно предава състоянието на единство, пълнота и завършеност, които е замислил Бог за семейните взаимоотношения. Една плът предполага уникално единство - пълна взаимна преданност на съпрузите през целия живот. Да се стремим в животът към преданост и любов, тогава бракът ще бъде здрав!
    Също така е важно да се помни, че източникът на любов е в Бога. Поканете Исус Христос във вашето семейство, отдайте Му всичките ваши проблеми и непременно ще ви помогне. Помнете, общуването с Христос и един с друг - това е ключът към вашият брак.  
     


Тагове:   брак,   ключ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdimek75
Категория: Новини
Прочетен: 199495
Постинги: 69
Коментари: 11
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930