Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 10:41 - Пътеуказател в джунглата - статия от Стефан Рют
Автор: zdimek75 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1544 Коментари: 2 Гласове:
0



image
    Къде да намери човек ценности ?
 
Накъде вървим ?
   
   Ч
е ние се нуждаем от ценности, с това повечето са съгласни. Въпросът е само какви ценности да са . Учудващо актуална база ценности през 21 в. се намират в Десетте Божии заповеди в Библията.
   Навсякъде се дискутира въпросът за ценностите, това е една от най-често използваните думи в съвременния обществен живот. След 30 минути, прекарани в загриженост, в едно германско тв шоу, на всички е ясно : нуждаем се от ценности, обединени в система и мироглед, който да ни е опора в живота. Какви да са тези ценности - тогава настъпва мълчание. И зрителят се пита - какво постигна целият този разговор за ценностите?

Да си изясним, да дадем вярна картина на ценностите.
 
   В последните години различни съветници за практическото преживяване на живота редовно поставяха ориентирането към ценностите и осмислянето най-високо в списъка на бестселърите.
  "Кулминационни точки" са моментите, в които на модерното общество бяха представяни реакции на дезориентиране и нестабилност от възпитаниците му. И отново се приканва след всяко отделно изригване от ужасни постъпки : "Трябва да дадем ценности - ако ли не обществото един ден ще изпадне в амок."

Но какви ценности обичате вие?

    В днешния модерен век човек обича да забърква личен коктейл от ценности, без да се замисля много за последствията. Този коктейл е подправен с общи и лични понятия и виждания, опита също е важен. Една обща ценност, е например честността.След проведено допитване честността се издига нависоко в немския каталог на ценностите, но в същото време делът на онези, които лъжат при облагането с данък върху дохода им, в същата група е също толкова висок. 
   Ценностите само за това са обвързващи, защото са се съхранили и са съхранили обществото стабилно, вече не звучи правдоподобно за мнозина.
   " Няма единство в обществото по това "какво уважаваме и какво бихме искали да уважаваме" " - казва ръководителката на Института за демоскопия Аленсбах, Ренате Кьохер. Наистина много се говори за ценностите, но  "ние възхваляваме звездите и звездичките повече от хората, които напълно се жертват за обществото". Ценностите вътре в обществото през изминалите години значително се разместиха.В допълнение на това много хора вече нямат време да питат за жизнените въпроси "Окъде съм" и "Накъде отивам?" 
    Смени ли впрочем дебатът върху ценностите дори и темата за Бога? Много хора днес живеят просто без ориентация в деня и при това култивират своя егоизъм. Отдавна не Творецът установява кое е добро и жизненоважно, но творението. Ето някои от последиците : корупция, злоупотреба с деца, разводи на рекордно ниво, тежки убийства и т.н.

Копнеж по вечното

   В търсенето на стойностни ценности все пак се вижда една промяна на курса. Ето как изследователят на бъдещето Матиас Хоркс описва една от причините за това :
" Колкото повече боравим с виртуални знаци, колкото повече се отпечатва неспокойния шрифт на компютърния терминал в нашия живот, толкова по-голям е копнежът на културата към вечното." Копнеж, който може да бъде задоволен чрез
едно ново разбиране за съществуването на отношение на Онзи, от Когото иде всичко вечно - сам Бог. В Библията се казва " Не са богове тези, които са от ръка направени"  ( Деяния на апостолите 19:26 ). В смисъла на дебата за ценностите това означава : ценностите, които хората сами си създават не са трайни. Ценностите се нуждаят от Един, Който ги поставя, държи ги изправени и ги прави валидни.
   Точно поради това Бог започва речта Си за десетте заповеди в Стария завет с едно представяне на Себе Си : " Аз съм Иехова, твоят Бог, Който те изведох из египетската земя, из дома на робството" (Изх. 20:2). Ясно, не е неразбираемо - още преди да даде на израилтяните един нов ред за живота - но и за днес важи, Бог иска да ни напомни за социалните отговорности - почтителното отношение между Творец и творение: отношението към един Бог, Който е Създател на живота и иска да ни води към най-доброто развитие - не командващо (диктатура), но освобождаващо (зачитане на личната ни свобода). И това отношение е важно за Него! Не напразно първите четири заповеди трябва да помогнат и да насочат отношението между човека и Бог отново в правилна светлина, преди в следващите шест да се премине към служенето на ближния и специалните отговорности.
   Защо обаче всички тези етични напътствия са относими към Бога? Отговорът не е труден : "Ако не уважаваме Божия авторитет, границите едва ли могат да се спазват.Последиците - ние сме изоставени на собствената ни свободна воля, която най-накрая оформя съдържанието на живота ни. В основата си само малко се различаваме от богатия младеж, който се споменава в Библията (Матей 19:16-26). И той гледаше на Божиите заповеди като задължителни в живота си. Но друг беше въпросът  дали беше готов да отдаде това, което още определяше живота му - упованието в неговия "бог".

Назад към Десетте заповеди

   Две трети от германците, според собствените им претенции - считат десетте Божии заповеди за задължителни в ежедневния ни живот. "Едно време, което зове за ориентиране, се нуждае от десетте заповеди" - заявяват църковни представители. Това е въпрос на отношение - към Бог и към другите човеци. Защото според Библията животът се състои винаги в отношения. Ценности като "любов" и "отговорност" не се предписват просто йерархически отгоре надолу. Сам Бог е преживял тези ценности (Йоан 3:16). И Той върши това и до днес. Следователно когато слушаме обещанието "Аз съм твоят Бог", тогава трябва да знаем, че Създателят желае да ни подари един живот, който съдържа в себе си ориентировка, ценности и обещания. Да разберем и признаем това, може да бъде началото на едно конструктивно общуване върху ценностите и основна заповед на живота.


Тагове:   Бог,   морал,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ние и да имаме ценности
13.08.2010 10:48
Има един голям Овчер с една голяма Ножица, който ни ги остригва, още преди да са напъпили и узрели
цитирай
2. zdimek75 - Той Овчаря стриже редовно своите
13.08.2010 12:30
Редовно Овчаря ни стриже, ама и вълкът дебне :) Последният дори изявява претенции за собственост, ама не му минават номерата:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdimek75
Категория: Новини
Прочетен: 198339
Постинги: 69
Коментари: 11
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031