Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2013 17:14 - Библията - как е създадена?
Автор: zdimek75 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6581 Коментари: 0 Гласове:
2



 imageimage


Как е създадена Библията?

Библията – Святото слово Божие за всички християни е уникален сборник, преведен на 2986 езици и наречия по света. Това е най-продаваната книга на всички времена, първата отпечатана книга в историята на човечеството и ръководно средство за много видни личности в нашата култура. Уолтър Скот я нарича „Книгата“, Иван Вазов и П.Р.Славейков също я поставят на видно място в сърцето и живота си. Tакива факти са достатъчни да накарат грамотен човек да се замисли защо няма друго произведение с толкова рекорди, въпреки всички обвинения и гонения и унищожения в историята, каква е тази сила с която Библията устоява вече 17 века?

            Библията се състои от 66 книги, написани от 40 различни авторa в продължение на около 1600 години. Написалите тези книги имат най-разнообразен произход и начин на живот – от овчар (Амос) - до цар (Соломон, Давид). Уникално е, че текстовете на книгите в Библията не са се променили – пример е сравнението на намерен 7м свитък, съдържащ книгата на пророк Исая от 2 в. пр. Хр., с текста в съвременните преводи на книгата. Друга факт за Библията е, че всички исторически събития, описвани в нея са реални и потвърдени от археологията с намерен доказателствен материал (например през 1924 г. е открит надпис от цар Набонид, с който той поставя на власт във Вавилон сина си – цар Валтасар).

            Книгите на Библията са разделени в два основни дяла – Стар завет – това са всички книги до раждането на Исус Христос (39 на брой в каноничния текст, като в изданието на Светия Синод са добавени 11 апокрифни книги, взети от сборника Септуагинта – т. нар. превод на седемдесетте, които имат предимно историческо значение и смисъл) и Нов завет, съдържащ книгите, написани след раждането на Спасителя (те са 27 на брой).

            Оформянето на сборника книги от Стария завет е завършено още в 5 в. преди Христос, когато Неемия и Ездра създават Великата синагога – съвет от 120 образовани и водещи мъже на тогавашната нововъзникнала и възраждаща се Юдея. Основна цел на тази организация е: Събиране, изучаване и съхраняване на старозаветните свитъци, като за това са били положени следните критерии :

            1.  Съдържанието да е в пълна хармония с Мойсеевото Петокнижие.
            2. Книгата трябва да произхожда от периода Мойсей (виж Изход 17:14, Изход 24:4,7) до Ездра (Малахия е съвременник на Ездра).
            3. Книгата трябва да е написана на староеврейски.

Така приблизително 400 години преди раждането на Христос възникнал сборникът на Стария Завет.

Сборникът на Новия завет се оформя окончателно през 4 в сл. Хр. и при управлението на император Константин Велики историкът Ксевий Кесарийски в своята „История на Християнската църква“ (325г. сл. Хр.) пише, че християните вече са „пресяли плявата от житото“, т.е. Библията е била завършена.

 Критериите, по които се определят книгите в Новия Завет (само евангелията на Христос са около 50), са:

1.    Книгата да е написана от апостол или близък другар на апостол.

2.    Да бъде в пълно съгласие със старозаветните писания.

3.    Да не съдържа гностическа философия в себе си.

Новозаветните книги са написани на старогръцки, като това е бил „койне“ – езикът на народа.

Интересна е историята на създаване на Библията, но значително по интересна е нейната цялостност и припокриване в текстовете на различните книги, които я съставят. Няма произведение, синхронизирано по толкова уникален и неповторим начин в човешката култура. И централното място в тази книга е жертвата, която Исус Христос е направил за всеки един от нас в Плана за спасяване на човечеството от Бог. Така във всяка една от Старозаветните книги Исус е посочен в пророчество, а в Новозаветните е свидетелствувано за изпълнението на тези пророчества. Също ясно е посочено и делото, което Спасителя извършва в настоящият момент в небесното светилище за всеки един от нас.

Има мнозина, които обвиняват Библията, считат я за архаична, остаряла книга и я пращат на лавицата да трупа прах. Но това е следствие на невежество, насаден предразсъдък и повърхностно четене. Защото Словото на Бога, в което Той разкрива личността, характера Си и ясно посочва условията за бъдем спасени не е роман, нито таблоид, комикс или вестник, та да го четем като популярна книга или прехвърлим „по диагонал“.

Почитанието към Автора на тази книга като деятелна и добронамерена Личност и уважението към труда на четиридесетте човека, написали тези слова изисква да бъдем внимателни и старателни, когато четем и изследваме Библията.

Истина е, че за търпеливия и непреднамерен, сериозен изследовател Словото Божие само тълкува себе си, храни душата и поучава на мъдрост и разум, защото Авторът му ни обича. Той желае да ни даде най-доброто, без да търси предплата и дискретно ни води до все по-дълбоките слоеве на Своята Мъдрост. Благословен да е всеки, който разгръща Библията с уважение и смирено сърце.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdimek75
Категория: Новини
Прочетен: 198369
Постинги: 69
Коментари: 11
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031