Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 09:09 - Патриарх Кирил за ежеседмичната съботна почивка
Автор: zdimek75 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1619 Коментари: 0 Гласове:
1





image

            Патриарх Кирил за ежеседмичната съботна почивка

Руският и Московски патриарх Кирил направи важно изявление за целия християнски свят. Във времето, когато много протестантски лидери издигат абсурдната ерес за отмяна на Десетте Божии заповеди, патриарх Кирил изтъкна потребността на човека от ежеседмична почивка; всъщност за кого е даден Божия ден – съботата.

Известна ви е четвъртата заповед за ежеседмичната почивка – „Помни съботния ден, за да го осветиш!” Но дискусията около нея се върти от векове.

Нужна ли е на човек ежеседмична съботна почивка? Кой ден Бог освети и заповяда да помним – съботния или неделния? Остава ли в сила тази заповед и в 21-ви век?

Първо – ежеседмичната заповед за почивка „Помни съботния ден, за да го освещаваш!”, е една от Десетте Божии заповеди; такава, каквито са „Не прелюбодействай!”, Не кради!”, „Почитай баща си и майка си!”. Игнорирането на ежеседмичната съботна почивка задължително ни довежда до нежелателни последици – загуба на здраве и непредвидени посещения в болница. Не е ли най-добре да следваме Божия съвет относно разпределението на труд и почивка и да помним съботния ден и да го освещаваме?

За християнина е важно да помни това, че Господ по обичая Си празнуваше съботата (Лука 4:16) и учеше, че Божиите заповеди стоят над човешките предания (Мат.15:3). Забележително е, че съвременното „западно” предание счита за законничество съблюдаването на Божиите заповеди в това време, когато Свещеното Писание нарича нарушаването на заповедите беззаконие. Божият Син отбеляза, че не е дошъл да наруши закона, но да го изпълни и възвеличи (Мат.5:17,18; Исая 42:21). Апостолите също по обичая си празнуваха съботата (Деян.16:13). Библейските свети празници, принадлежащи на Божията църква са: вяра в Исуса Христа и съблюдаване на Десетте Божии заповеди (Откр.12:17; 14:12).

Второ – Бог заповяда да освещаваме съботния ден, не неделята. На богословите е известно, че в Свещеното Писание няма указание от Бог за освещаване на неделята – първият ден от седмицата. Защо първият ден? Всичките четири евангелия ни запознават с това, че Христос възкръсна в първия ден от седмицата, т.е. неделя. А Бог освети (от гръцки „отдели”) седмия ден за ежеседмична почивка (Бит.2:2,3). Затова да се почива в неделя е възможно, както и във всеки друг ден от седмицата, но да осветиш неделята (считайки за грях занимаването с обичайна работа в този ден), не само че няма никакъв смисъл във връзка с отсъствието на Библейско потвърждение, но се явява и нарушение на четвъртата Божия заповед.

И накрая, относно Десетте Божии заповеди в Библията, е казано ясно – грехът им ще ги познае (Римл.3:20; 7:7). Това значи, че ние грешим, ако отказваме да ги спазваме. И въпросът съвсем не е в прелюбодейството и кражбата, но в нашето отношение към съботния ден – ще го помним ли ще игнорираме Божиите заповеди, а като следствие и нашето здраве?

Патриарх Кирил : Съботата е Господният ден

* * * * *

Бог е Свят и прекалено много ни обича, но няма да ни кара с остен да признаем, че сме в грях пред Него. Както ни обича, така и ще Си свърши делото с хора, които са готови да Го слушат, вместо да се считат за непогрешими. Докато не се опитаме да разберем, че имаме колективна вина, няма да има никакъв напредък. Защото е важно Божието дело, за да достигне евангелието по целия свят и светът да бъде подготвен за Второто пришествие, а не нашето дело, за да се пълнят регистрите от хора, на които сърцата им не горят за Бога, нито пък имат намерение да оставят Исус да промени характера им. Може да не е никак приятно изискването от Спасителя да се покаем, но ако не го направим, напълно възможно е предупреждението “ще ви повърна от устата Си” да стане реален факт.

Господ ни призовава:

Откр.3:19. Ония, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен да се покаеш.

Ще чуем ли гласа Му:

Откр.3:20. Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.

Изборът е пред нас.


                                                                          Красен Кирилов




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdimek75
Категория: Новини
Прочетен: 198350
Постинги: 69
Коментари: 11
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031