Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 10:20 - Как да изучаваме Библията?
Автор: zdimek75 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2330 Коментари: 0 Гласове:
1




image

 

ПРИНЦИПИ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА БИБЛИЯТА 

 

Как да изучаваме Божието Слово? 

Твоето Слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.”                  Псалм 119:105 

  1. Трябва да вярваме, че цялата Библия е вдъхновеното Слово на Бога и трябва да имаме желание и настройка да живеем според Нейните учения, дори те да са в противоречие на нашите лични идеи, практики или разбирания. 

Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата, за да бъде Божият човек усъвършенстван и съвършено приготвен за всяко добро дело.”  2 Тим. 3:16,17

А Той в отговор каза: Писано е: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста.”  Мат.4:4. 

  1. Трябва да подхождаме със смирение и с желание да бъдем научени. Колкото и дълбоки и  обширни да са нашите познания и образователни постижения по принцип, ние трябва смирено да пристъпим към Божието Слово, стремейки се не да Го изучаваме или изследваме от светска гледна точка като научен или философски труд, разчитайки и уповавайки на човешкия си интелект и разум. Опирането на интелектуална гордост и човешки мнения ще попречи на способността ни да схванем и разберем дълбоките духовни истини на Библията. Бог изисква от нас да присъпим със смирени  и кротки сърца, с настройката да бъдем учени и ръководени от Него и с искрени сърца, и дух на молитва да се стараем да разберем Неговото Слово. Исус каза:

Благодаря Ти, Отче, Господи на небето и земята, за гдето си утаил това от мъдрите и разумните, а си го открил на младенците. Да, Отче, защото така Ти се видя угодно.Мат. 11:25.

  1. Трябва да съпоставяме и сравняваме стих със стих, оставяйки Библията да обясни сама себе си. Доста често явление е някой индивид или група хора да построят цяла теология върху един стих от Библията. Това може да бъде доста опасно и подвеждащо, в зависимост от използвания метод на интерпретация. Единственият правилен и безопасен начин да разберем определена Библейска истина е да изучим всичко, което Библията има да каже по този въпрос или тема.

Кого, казваш ти, ще научи той на знание? И кого ще направи да разбере каквото чуе? Отбитите от мляко ли? Отлъчените от гърди ли? Защото дава заповед след заповед, Заповед, след заповед, Правило след правило, правило след правило, Тук малко, там малко.Исая 28:9,10

Също трябва да изучаваме нещата в контекст и с поглед “отгоре”, позволявайки на Библията да дефинира собствената си терминология. Това ще ни предпази от практиката на някои хора да вземат изолиран пасаж от Библията, и да го извъртат или нагаждат в своя полза за да докажат собствените си идеи или твърдения, или да постигнат някаква цел. Трябва винаги да подхождаме към четене и изучавне на Божието Слово с освободени, отворени и искрени умове и сърца и с нагласата да оставим настрана установени вярвания и практики ако открием, че същите нямат Библейско основание.

  1. Трябва да молим Бог Святи Дух да ни ръководи и напътства при изучаването на Словото. Въпреки че е писана от хора, Библията е свръхестествено вдъхновена. Затова се нуждаем от Святия Дух – автора на цялото Писание – да ни ръководи и инструктира по време на изучаването на Словото. Молитва за Божественото ръководство и просветление трябва винаги да предхожда изучаването на Светото Писание. Без небесната подкрепа и намеса, които да направят нашите умове духовно отворени и предразположени, е невъзможно правилно да интерпретираме и оценим подобаващо Библейските истини, които често са скрити “под повърхността”, и често биват пропускани и неразбрани при един повърхностен, лицемерен или казуален подход.

 

но поучаваме Божията тайнствена премъдрост, която е била скрита, която е била предопределена от Бога преди вековете, да ни докарва слава. Никой от властниците на тоя век не я е познал; защото, ако я бяха познали, не биха разпнали Господа на славата. А според както е писано: - "Каквото око не е видяло, и ухо не е чуло, и на човешко сърце не е дохождало, всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят". А на нас Бог откри това чрез Духа; понеже Духът издирва всичко, даже и Божиите дълбочини. Защото кой човек знае що има у човека, освен духът на човека, който е в Него? Така и никой не знае що има у Бога, освен Божият Дух. А ние получихме не духа на света, но Духа, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари; което и възвестяваме не с думи научени от човешка мъдрост, но с думи научени от Духа, като поясняваме духовните неща на духовните човеци. Но естественият човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже то се изпитва духовно.     1 Кор. 2:7-14

  1. Трябва искрено, от сърце да имаме копнеж и желание да узнаем истината, преди да познаем истината. Нашите мотиви за изучаване на Библията трябва да бъдат почтени и приемливи за Господа ако искаме да получим напътствия и ръководство от Господ Святия Дух. Ако конкретния повод за изследване на Библията е с цел да открием аргумент срещу истината, Господ ще ни остави да се оплетем в нашите собствени мрежи. Например някои хора използват определени стихове за да докажат, че Божия закон /Десетте заповеди/ е бил отменен на кръста. Но при един задълбочен изследователски метод съвсем ясно и недвусмислено ще открием, че нещата съвсем не стоят така и че стиховете използвани, за да “докажат” обратната теза са извадени от собствения им контекст.

Народът Ми загива от липса на знание.” Осий 4:6

Само онези хора, които имат желанието да приемат и прегърнат истината, когато им бъде открита, и не се стремят да сплитат аргументи срещу нея, ще бъдат предпазени от опасностите на самозаблудата. Бог не ни насилва да повярваме на каквото и да е срещу нашата воля. Но Неговото Слово съвсем ясно и категорично описва какво се случва с онези, които избират да повярват на обратното на това, което Той ни е открил:

“...защото не приеха любовта на истината за да се спасят. Затова Бог праща заблуда да действа между тях, за да повярват на лъжата, та да бъдат осъдени всечки, които не са повярвали на истината, а са имали благоволение в неправдата.” 2 Сол. 2:10-12.

  1. Изследването и изучаването на Библията трябва да стане приоритет в нашия живот. Исус оприличи небесното царство на “търговец, който търсеше хубави бисери, и като намери един скъпоценен бисер, отиде, продаде всичко, което имаше и го купи...Мат. 14:45-46.

Ние трябва добросъвестно и ревностно да търсим истината, признавайки че тя си заслужава и струва безкрайно повече от всичко друго в живота. Тази задача трябва да стане приоритет в живота ни, особено когато куп други неща се надпреварват да отнемат времето ни, определено за общуване с Библията. 

Божието обещание към нас е, че: “ще ме потърсите и ще ме намерите, когато ме потърсите с цялото си сърце...” Ер.29:13. Нашия копнеж, духовната ни наслада, нашата охота, увлечение и любов към Божието Слово ще се задълбочава все повече и повече, ако ние дисциплинираме себе си да го изучаваме всеки ден.

  1. Ние трябва да живеем според светлината, която която Господ ни е дал до този момент, преди Той да ни открие повече. С Божията помощ и благодат трябва да вземем решение да ходим в истината според колкото Бог ни е открил. Господ е поставил пред нас една извисяваща се пътека, по която Той самия пръв е минал и е Неговата воля ние да вървим по Неговите стъпки. Следователно, както нашият Спасител ни води нагоре по тази стръмна пътека на все по-голяма и по-голяма истина, ние трябва да правим всичко възможно да останем “в крак” с Него и да не изоставаме, стремейки се да бъдем Негови верни последователи. Освен това, живеейки според светлината и истината които вече имаме предполага изливането на все повече и повече светлина и истина от Божия страна.

 

Ако стоите в словото Ми, наистина сте мои ученици. И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.” Йоан 8:31-32.

 

И така – вярата е от слушане, а слушането – от Божието словоРим. 10:17

Апостолите са следвали примера на Исус, постоянно цитирайки старозаветните писания. 

С помощта на Бог Святия Дух, същини важни за спасението се довеждат до знанието на човека и много хора са преживяли духовно обръщане въз основа на един или друг стих само.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdimek75
Категория: Новини
Прочетен: 199498
Постинги: 69
Коментари: 11
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930